Odbojkaši Vojvodine proslavljaju titulu prethodne sezone (MN Press)
Odbojkaši Vojvodine proslavljaju titulu prethodne sezone (MN Press)

Vojvodina juri šestu vezanu krunu, šansu čekaju Ribnica, Radnički, Partizan...

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.10.21. | 12:33

Odbojkaši danas počinju takmičenje u Superligi Srbije

Nekoliko ekipa se bori za trofej, a pobedu uvek odnese Vojvodina. Takva je bila situacija u Superligi Srbije u prethodnih pet godina. Novosađani suvereno vladaju u domaćem prvenstvu i ove sezone će pokušati da se domognu šeste uzastopne titule. U isto vreme će igrati i u Ligi šampiona, pa će evropsko iskustvo sigurno dodatno ojačati igrače Slobodana Boškana u borbi sa domaćim protivnicima... Planove žele da im poremete osvajač ovogodišnjeg Kupa Ribnica, kragujevački Radnički, prošlogodišnji finalista Partizan, a sigurno i sve ostale ekipe. Borba u Superligi Srbije počinje večeras od 19.00, kada će na megdan izaći Ribnica i Partizan u Kraljevu od 19 časova.

Rasplet iz prethodne sezone je jasno pokazao koliko je prvenstvo izjednačeno i da svaki tim može da se ugura u plej-of, a onda i da čeka šansu za iznenađenje. Vojvodina je tada takođe bila veliki favorit za osvajanje svih trofeja, a nije uspela da pobedi u Kupu. Partizan je sa šeste pozicije u prvenstvu ušao u razigravanje, a onda došao čak do finala. Mladi radnik je kao sedmi izborio plej-of i zaustavljen je tek u polufinalu. I ove godine se očekuje da bude prijatnih iznenađenja.

Izabrane vesti

Šampioni iz Novog Sada su značajno promenili sastav. Iz kluba su otišli Nemanja Mašulović, Pavle Perić, Vuk Todorović, Filip Kovačević, Aleksandar Blagojević, Boris Buša... Stigli su Nemanja Čubrilo, Radoslav Parapunov, David Mehić, Andrija Vilimanović, Migel Rafael. Kapiten Stevan Simić je prošlu sezonu završio sa peharom u rukama, odlučio je potom da produži ugovor i da sa velikim brojem novajlija krene u napad na nove trofeje. Slobodan Boškan je u februaru preuzeo klupu Vojvodine, a sada je imao priliku da kompletne letnje pripreme odradi sa ekipom, što je sigurno plus. Odlazak glavnih karika će se osetiti, ali će sve to pokušati da nadomeste novajlije i neki veoma mladi igrači, koji čekaju šansu za dokazivanje.

Odbojkaši Ribnice (MN Press)Odbojkaši Ribnice (MN Press)

Kraljevačka Ribnica je u martu ove godine osvojila Kup i tada najavila da će naredne sezone napasti i trofej u domaćem prvenstvu. Bili su drugi u regularnom delu prvenstva, ali su ispali u četvrtfinalu. U velikoj meri sastav je sačuvan – ponovo će ih kao kapiten predvoditi Ivan Todorović, koji je sa 39 godina sa polomljenom rukom odigrao finale Kupa i poneo MVP priznanje. On je zajedno sa trenerom Milanom Simojlovićem odlučio da podigne klub na noge, vratio se iz inostranstva, pomogao na terenu i van njega, i u Kraljevo doneo prvi trofej još od 1978. godine. Uz Todorovića ostali su i Ubiparip, Bićanin, Stefanović, Gajović, Krsteski... U klub su stigli reprezentativni libero Nikola Peković, korektor koji je već nekoliko godina pri nacionalnom timu Božidar Vučićević, Aleksander Safonov, Mihailo Pajić, Dimitrije Pantić... Na terenu će posle jedne sezone provedene u stručnom štabu biti ponovo u ulozi dizača Vlado Petković, nekadašnji reprezentativac naše zemlje.

Reprezentativac Neven Majstorović se vratio iz inostranstva u domaću ligu (MN Press)Reprezentativac Neven Majstorović se vratio iz inostranstva u domaću ligu (MN Press)

Ekipa Radničkog iz Kragujevca koju sa klupe vodi trener Dragan Kobiljski prošle sezone je eliminisana u polufinalu plej-ofa, a u Kupu je izgubila finale. Doživeli su značajne promene – otišli su Dukić, Hamzagić, Ristić, Lopar, Goić, Petrović... Ostali su iskusni Mirko Radević, Vuk Milutinović, a stigli su reprezentativac Srbije Neven Majstorović, bivši igrač Zvezde i Partizana Lazar Koprivica, Davide Kovač, Rikardo Kalvo Mancano... I sa novim sastavom trebalo bi da budu konkurentni u vrhu.

Finalista plej-ofa Partizan iza sebe ima jednu veoma lepu sezonu, tokom koje je u timu vladala pozitivna energija. Na klupi i na terenu bio je Bojan Janić, koji će sada biti samo u ulozi trenera. Ako ne bude ponovo zatrebalo da uskoči na teren, kao prethodnih godina. Važni igrači su otišli iz kluba - korektor Pepić, primač Koprivica, dizač Arsenoski... Crno-beli dres su zadužili iskusni Novica Bjelica, Marko Nikolić, Milutin Nejić, Nejtan Delgudis, Nikola Petrović... Očekuje se da ponovo vrebaju iz senke i čekaju šansu da sruše glavne favorite.

Odbojkaši Partizana (MN Press)Odbojkaši Partizana (MN Press)

Večiti rival Crvena zvezda u novu sezonu ulazi sa promenjenim trenerom, Upravom, igračkim kadrom. Klupu je preuzeo Igor Žakić, a kao pojačanja stigli su Miloš Arsenoski, Miloš Milić, Andrej Ristić, Dušan Nikolić, Daca Benjamin... Prošle sezone su bili tek osmi u regularnom delu, tako da su već na prvom koraku u plej-ofu morali da se sretnu sa Vojvodinom. Eliminisani su u četvrtfinalu, a sada počinju novu priču sa mnogo većim ambicijama.

U ligi će kao i prethodne takmičarske godine igrati Niš, Mladi radnik i Spartak Subotica, dok su iz nižeg ranga stigli timovi Metalca iz Gornjeg Milanovca i Spartaka iz Ljiga. Metalac je u plej-autu bio bolji od Borca iz Starčeva, a Spartak Ljig je izborio najviši rang posle osvajanja prvog mesta u Prvoj ligi Srbije. Ekipa iz Niša je prošle sezone bila trećeplasirana pred plej-of, u kome je u četvrtfinalu poražena od Partizana. Teško će sada uspeti da izbore tako visok plasman, jer su ostali bez nekih bitnih igrača, između ostalog bez korektora Bardie Sadata koji je bio vodeća snaga. Osloniće se definitivno na mlade domaće nade...

Mladi radnik je prethodne sezone igrao polufinale, a tokom leta je doživeo veće promene. Trenersko odelo je obukao Dragan Bonić umesto Ivice Jevtića, koji je preuzeo Spartak iz Subotice. Ekipa iz Požarevca će se ponovo oslanjati na iskusnog korektora Mladena Bojovića, koji je i prethodne sezone bio igrač od koga je sve zavisilo. Spartak će sa novim trenerom pokušati da ponovi uspeh iz prethodne godine - kada su regularni deo završili na petoj poziciji. Metalac i Spartak Ljig će imati priliku da pokažu zašto su baš oni zaslužili mesto u eliti.

Sve u svemu, u domaćoj ligi na delu će biti spoj mladosti i iskustva. Čekaju se neki mladi igrači da iskoče na scenu, jer bi to bilo od neprocenjivog značaja za reprezentaciju i budućnost srpske odbojke.

SUPERLIGA ZA ODBOJKAŠE – prvo kolo

Petak

19.00: Ribnica - Partizan

Subota

19.00: Metalac Takovo – Vojvodina

19.00: Mladi radnik – Crvena zvezda

19.00: Spartak Ljig - Niš

Nedelja

19.30: Radnički Kragujevac – Spartak Subotica



tagovi

OK VojvodinaOK PartizanOK RibnicaOK RadničkiSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara